Αυτοκατανάλωση ενέργειας (Net - Billing)

Αυτοκατανάλωση ενέργειας (Net - Billing)

Ο νόμος 5106/2024 (ΦΕΚ 63Α, 1.5.2024), επέφερε σημαντικές αλλαγές σε ότι αφορά την αυτοκατανάλωση. Συγκεκριμένα, περιόρισε τις κατηγορίες  καταναλωτών που μπορούν να αξιοποιήσουν το θεσμικό εργαλείο του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) που ίσχυε μέχρι πρόσφατα, προκρίνοντας ως κύριο θεσμικό εργαλείο για την αυτοκατανάλωση τον ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό (net-billing). 

 

Το Net Billing είναι ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (π.χ. φωτοβολταϊκά συστήματα) να εγχέουν την παραγόμενη ενέργεια στο δίκτυο και να αποζημιώνονται για την ενέργεια που δεν καταναλώνουν άμεσα. 

Ας δούμε τα κύρια πλεονεκτήματα του Net Billing:

  1. Μείωση εξόδων: Η μείωση της κατανάλωσης από το δίκτυο οδηγεί σε χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας.
  2. Ενεργειακή ανεξαρτησία: Οι καταναλωτές γίνονται λιγότερο εξαρτημένοι από εξωτερικούς προμηθευτές ενέργειας.
  3. Μείωση του αποτυπώματος άνθρακα: Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνει τις εκπομπές CO2.
  4. Αποφυγή απωλειών μεταφοράς: Η ενέργεια που παράγεται και καταναλώνεται επιτόπου δεν υπόκειται στις απώλειες που παρατηρούνται κατά τη μεταφορά από κεντρικές μονάδες παραγωγής.

Τα συστήματα αυτοκατανάλωσης μπορεί να συνοδεύονται από συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, όπως μπαταρίες, ώστε να εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητα της ενέργειας τις ώρες που δεν υπάρχει παραγωγή (π.χ. κατά τη νύχτα για τα φωτοβολταϊκά).

Από 1.1.2024, ισχύει ένα σημαντικό μέτρο για την ενίσχυση των μικρών οικιακών συστημάτων αυτοκατανάλωσης με ή χωρίς μπαταρία. Αν δεν συμμετέχετε σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης, μπορείτε να ωφεληθείτε από φοροεκπτώσεις (οι φοροεκπτώσεις δεν εφαρμόζονται αν ήδη επιδοτήστε από κάποιο πρόγραμμα).

Σύμφωνα με το Ν.5073/2023, ΦΕΚ 204Α/11.12.2023, οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε (5) ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ. Το ποσό των δαπανών για αγορά αγαθών που λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του φόρου, δεν υπερβαίνει το ένα τρίτο (1/3) του ποσού των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών που λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του φόρου.

Το μέτρο καλύπτει φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοκατανάλωσης με ή χωρίς αποθήκευση.

Στείλτε μας το μήνυμά σας